Skip to main content

Piano stemmen

Ontdek het belang van het stemmen van uw piano of vleugel

Bij het stemmen van uw piano of vleugel maken onze ervaren vakmensen gebruik van speciale gereedschappen, zoals een professionele stemhamer met verschillende inzetstukken voor de stempennen, en stemkeilen zoals rubberen keilen of keilen van vilt, inclusief insteekpincetten en temperatuursvilt voor het afdempen van de snaren.

Wij brengen piano’s en vleugels in een zogenaamde evenredig gelijkzwevende stemming of temperatuur. Temperatuur in de betekenis van indeling of verhouding van tonen ten opzichte van elkaar zodat ze correct en bruikbaar klinken. Met het stemmen brengen wij de juiste verhoudingen aan tussen de tonen waardoor de piano of vleugel “zuiver” en acceptabel of bruikbaar klinkt om voor de pianist zijn pianomuziek naar tevredenheid op zijn klavier te spelen.

Vreeken Piano Services - Piano Stemmen

De kunst van piano stemmen

Het op het gehoor stemmen heeft onze grootste voorkeur. Het goede gehoor is in staat om selectief te kunnen luisteren naar de verschillende boventonen die bij het samenklinken van twee tonen zwevingen ten gehore brengen. Dit in tegenstelling met een stemcomputer die al het geluid met al de boventonen via een klein microfoontje naar binnenbrengt en er een berekening via een formule op loslaat. De “ideale curve” is al van tevoren via data vastgesteld. De toon wordt als het ware gedwongen binnen de curve te blijven voor een acceptabele stemming. Het gehoor is hierbij geen leidraad meer. In enkele gevallen wordt door stemcomputerstemmers correcties met hun gehoor aangebracht.

Voordat je echt goed en naar tevredenheid een piano of vleugel kan stemmen zijn uren, dagen en jaren aan voorafgegaan. Elke piano heeft zijn eigen aanpak nodig om tot een bevredigend resultaat te komen.

Naast het luisteren en vaststellen van de juiste toonhoogte is het de kunst om met de draaiing van de stempennen en het juist plaatsen erop en het op een speciale manier hanteren van de stemhamer in combinatie met het voortdurend aanslaan van de te stemmen toon tot het beste resultaat te komen. Ook weer na jaren training te bereiken.

Breng uw piano weer tot leven en laat zijn prachtige klanken weerklinken. Neem contact met ons op en ontdek de magie van een goed gestemde piano.

Heeft u vragen of wilt
u een afspraak maken?

Laat het ons weten

Contact