Skip to main content

Piano reguleren

Het belang van piano reguleren voor een optimale speelervaring

De klank van een piano of vleugel wordt voortgebracht door het aanslaan van de toetsen die het mechaniek met de hamers (onderdelen: onderhamers en bovenhamers) in beweging brengen naar de snaren die vervolgens klinken. Aan het mechaniek met de toetsen en de dempers moet regelmatig onderhoud worden gepleegd. Als u een perfecte werking van alle onderdelen van uw piano of vleugel wilt bereiken heeft het reguleren en eventueel vervangen van de onderdelen naast een heerlijke speelaard ook als doel om duurdere reparaties in de toekomst te voorkomen. Naast het stemmen verlengt het onderhoud ook de levensduur van uw piano of vleugel. Alleen gebreken oplossen is geen optie.

Vreeken Piano Services - Piano Reguleren

Een totale regulering waarbij elke handeling in de juiste volgorde wordt uitgevoerd kan veel tijd (nl. 85-88 toetsen maal zo’n 10 reguleringsgangen) in beslag nemen maar het resultaat is een tevreden pianospeler. De emoties in de muziek kunnen gemakkelijker in klank worden gebracht. De aanslag of toucher van de toetsen kan lichter of zwaarder worden ingesteld. Enige zwaarte of weerstand is wel vereist om voldoende controle te hebben op het overbrengen van uw muzikale gevoel naar de piano- of vleugelklank. Een te zware aanslag zorgt er weer voor dat snelle passages of loopjes moeilijk gespeeld kunnen worden.

Wanneer moet u een piano reguleren?

Een precieze regulering is noodzakelijk voor het bereiken van een goede en prettige speelaard en een goede en mooie toon. De geometrie van het mechaniek met de toetsen en de dempers kan verbeterd worden door bepaalde onderdelen een andere plek te geven. Dit hoort ook tijdens de restauratie en/of renovatie van uw piano of vleugel. Het doel is om een goede speelaard, repetitie, gelijkmatigheid zwaarte en snelheid te bereiken tijdens het pianospelen.

Voordelen van piano reguleren

Het reguleren van een piano biedt tal van voordelen, waaronder een verbeterde speelbaarheid, een consistentere toonkwaliteit en een verlengde levensduur van het instrument. Door de mechanica van de piano in topconditie te houden, kun je genieten van een betere speelervaring en een meer bevredigende klank.

Hoe vaak moet een piano worden gereguleerd?

Hoe vaak u uw piano of vleugel dient af te regelen of te reguleren hangt af van verschillende factoren, waaronder het gebruik van de piano, de klimatologische omstandigheden in uw leefomgeving en de algemene conditie van het instrument. Over het algemeen wordt aanbevolen om een piano of vleugel minstens één keer per jaar te laten reguleren, maar vaker indien nodig.

Elke piano of vleugel, ongeacht het merk of de kwaliteit van het instrument, verdient het om binnen zijn mogelijkheden tot het uiterste in staat te zijn. Alleen dan zijn er meer mogelijkheden in “handbereik” voor de speler. Een ervaren pianotechnicus weet dat verschil te maken door de geometrie te verbeteren. Het hele design verbeteren zorgt ook voor een prettigere aanslag. Dan is er al sprake van renovatiewerkzaamheden waarbij afgeweken wordt van het oorspronkelijke design.

Pianospelers raken vaak gewend aan hun eigen piano of vleugel en weten vaak niet dat er gebreken zijn aan hun instrument. Hun mindere prestaties wijten ze dan ook niet aan hun slecht werkende instrument. Traag gaande toetsen verhinderen het spelen van trillers en het herhalen van een toets of meerdere tegelijk zoals octaven en hele akkoorden. Dit kan gevolgen hebben voor de pianospeler nl. kramp in de vingers, pols en andere gewrichten. Ook kinderen die net beginnen piano te spelen haken af omdat het mechaniek en de toetsen zwaar en traag beweegt bij het spelen. Ze geven de slecht gereguleerde piano of vleugel vaak dan niet de schuld maar denken dat ze het pianospelen nooit zullen leren. Sommige piano’s of vleugels ook al zijn ze nieuw uit de pianofabriek hebben een slecht design en zijn slecht gereguleerd. Ook slechte of minder kwalitatieve materialen die in een piano aangebracht zijn kunnen de oorzaak zijn van een slecht werkend mechaniek samen met de toetsen en dempers. Zwaarlopende onderdelen met te veel weerstand in de toetsen kunnen jarenlang onopgemerkt blijven totdat de bekwame pianotechnicus langskomt en metingen en reguleringen verricht en de gebreken gaat oplossen. Bij oudere piano’s kan slijtage of vastlopende asjes de oorzaak zijn van het slecht functioneren van de bewegende onderdelen.

Een goed gereguleerd mechaniek is in staat om het maximale uit een piano te halen tijdens het pianospelen. De inzet van ons bedrijf is daar altijd op gericht om dat te bereiken. Om het maximale uit een piano of vleugel te kunnen halen wordt er aandacht besteed aan de aanslaggevoeligheid samen met hoe alles op elkaar werkt. “Loopt alles soepel genoeg met inachtneming van enige tolerantie als het niet beter kan!” Als je alle mogelijkheden benut om een goed werkend mechaniek te bereiken dan kan op die piano of vleugel gemakkelijk hard of zacht worden gespeeld.

Wilt u het maximale uit uw pianospel halen? Laat dan vandaag nog uw piano reguleren door Vreeken Piano Services en geniet van de voordelen van een perfect afgeregeld instrument.

Heeft u vragen of wilt
u een afspraak maken?

Laat het ons weten

Contact