thumb

Head Office in New-York

775 New York Ave, Brooklyn, NY 11203

Request a Quote

Looking for a quality and affordable builder for your next project?

* Please Fill Required Fields *
img

Toll Free

1-800-987-6543

Openingstijden

We are happy to meet you during our working hours. Please make an appointment.

  • Maandag10:00-20:00
thumb

Head Office in New-York

775 New York Ave, Brooklyn, NY 11203

Request a Quote

Looking for a quality and affordable builder for your next project?

* Please Fill Required Fields *
img

Toll Free

1-800-987-6543

Openingstijden

We are happy to meet you during our working hours. Please make an appointment.

  • Maandag10:00-20:00

Stemmen

Het stemmen van een piano of vleugel:

Een Temperatuurleggen in het klein octaaf en het eengestreept octaaf.

Wij brengen piano`s en vleugels in een zogenaamde evenredig gelijkzwevende stemming of temperatuur.
Temperatuur in de betekenis van indeling of verhouding van tonen ten opzichte van elkaar zodat ze correct en bruikbaar klinken. Temperatuur is uit het engels vertaald van het woord: Temperament: een verhouding of mixture of menging van elementen in dit geval van toonhoogten in zowel Hertz als cents ( cent in toonhoogte : 1/100 van een halve toonsafstand bijvoorbeeld van E naar F of C naar Cis) .Met het stemmen brengen wij de juiste verhoudingen aan tussen de tonen waardoor de piano of vleugel “zuiver” en acceptabel of bruikbaar klinkt om voor de pianist zijn pianomuziek naar tevredenheid op zijn klavier te spelen.

De kunst van het pianostemmen.

Het op het gehoor stemmen heeft onze grootste voorkeur. Het goede gehoor is in staat om selectief te kunnen luisteren naar de verschillende boventonen die bij het samenklinken van twee tonen zwevingen ten gehore brengen. Dit in tegenstelling met een stemcomputer die al het geluid met al de boventonen via een klein microfoontje naar binnenbrengt en er een berekening via een formule op loslaat. De “ideale curve”
is al van tevoren via data vastgesteld. De toon wordt als het ware gedwongen binnen de curve te blijven voor een acceptabele stemming. Het gehoor is hierbij geen leidraad meer. In enkele gevallen wordt door stemcomputerstemmers correcties met hun gehoor aangebracht.
Voordat je echt goed en naar tevredenheid een piano of vleugel kan stemmen zijn uren, dagen en jaren aan voorafgegaan. Elke piano heeft zijn eigen aanpak nodig om tot een bevredigend resultaat te komen. Naast het luisteren en vaststellen van de juiste toonhoogte is het de kunst om met de draaiing van de stempennen en het juist plaatsen erop en het op een speciale manier hanteren van de stemhamer in combinatie met het voortdurend aanslaan van de te stemmen toon tot het beste resultaat te komen. Ook weer na jaren training te bereiken.

De gereedschappen die daarbij worden gebruikt zijn:

  • De professionele stemhamer met verschillende maten inzetstukken die passen op de aanwezige stempennen in een piano of vleugel.
  • Stemkeilen: rubberen keilen of keilen van vilt en voor de hoge tonen: insteekpincetten plus ook wel het zogenaamde temperatuursvilt.
Vragen of een afspraak maken?

Andere diensten

  • Piano huren

    Een piano huren? Huur met recht van koop voor kwalitatief hoogstaande piano`s en vleugels bij Vreeken Pianoservices gedurende 5 jaren. Wij verhuren..

  • Reviseren

    Voorbeeld van reviseren van een piano is: Je hebt een piano met een bovendemper. Deze piano dempt niet voldoende de snaren af..