De meest voorkomende mankementen die pianisten tegenkomen tijdens het pianospelen:
- Toetsen weigeren
- Doffe klank na het aanslaan van een of meer toetsen
- De piano of vleugel klinkt door nadat de toets losgelaten is.
- Hamerkoppen die meerdere keren aanslaan terwijl de speler maar 1 keer de toets indrukt
- Te grote verschillen in aanslag. De ene toets voelt zwaarder en/of komt langzamer omhoog dan de andere
- Trillers zijn moeilijk te maken. Niet voldoende repetitie in een toets.
- Glissandospel gaat moeizaam.
1. Toetsen weigeren
Dit kan allerlei oorzaken hebben:
- De toetsen aan de voorkant of speelkant lopen niet vrij in hun voordrukstiften.
Oplossing: De invoeringen van kernlaken dienen gekweld te worden door een speciale kweltang. - De opstoters komen niet onder de hamerborsten terug bij piano`s en onder de hamerrollen (rouletten) bij vleugels.
Oplossing: Bij piano`s dienen de piloten omhoog of omlaag gedraaid te worden. Opstoterlucht in- of uitdraaien of ook wel opstoterregulering genoemd. Bij vleugels wordt de brug met repetitieveer een streepje van ongeveer 0,1 mm boven de opstoter gedraaid. De opstoter zelf wordt recht onder de roulettekern gedraaid zodat de verticale zijde van de kern aan de hamerkopkant gelijk staat met de verticale zijde van de opstoter aan de hamerkopkant. Al deze werkzaamheden moeten nauwkeurig met veel gevoel en geduld uitgevoerd worden. - Draaipunten bij verschillende kapsels lopen niet vrij en naar behoren d.w.z. Een beetje weerstand niet te los en niet te vast. De bovenhamers moeten ongeveer 2-5 gram weerstand hebben. Ze mogen niet zijdelings gaan bewegen als ze richting snaren gaan.
Oplossing: De asjes soepeler maken met bijvoorbeeld CLP of een eigen gemaakte oplossing van water, zeepsop en alcohol. Als dat niet baat of helpt dan dient men de kapsels met hun draaipunten te verkernen. Het oude asje wordt verwijderd en het nieuwe asje wordt passend in het invoergaatje aangebracht. Het invoergaatje wordt met een ruw gemaakt asje opgeruimd en passend gemaakt. Het asje mag daarbij niet te gemakkelijk en ook niet te stroef in het invoergaatje lopen. Ook weer moet dit precies en nauwkeurig gebeuren. Veel ervaring door het vele doen is hierbij vereist. - Onderdelen van piano`s of vleugels lopen tegen elkaar aan.
Oplossing: Bij toetsen die aanlopen kunnen de invoeringen versleten zijn of de klavierstiften staan niet goed opgesteld. Is dat het geval dan dienen de toetsen opnieuw ingevoerd te worden met kernlaken of geweven cashmirvilt plus de stiften weer in de juiste opstelling gebracht te worden.Allerlei gereedschapjes speciaal voor ons pianotechnisch vak werden hiervoor ontwikkeld.
Er bestaat nog een breed scala aan oorzaken, maar dat wordt of te technisch en te gedetailleerd in deze korte beschrijving.